tiistai 20. elokuuta 2013

Materiaalituntemuksen tehtävät

Tehtävänä oli:
Yleisimmät tekstiilimateriaalit, niiden alkuperä, ominaisuudet, valmistus-, värjäys-, viimeistelymenetelmät sekä käyttö ja hoito-ominaisuudet.
Materiaalien soveltuvuus eri käyttötarkoituksiin ja materiaalien yhdistely. Materiaalien tunnistusmenetelmät, testausmenetelmät, standardit, ekologisuus, eettisyys.

Ihan joka kohtaan en löytänyt vastausta, mutta jotain kuitenkin..

Yleisimmät tekstiilimateriaalit: Puuvilla, Pellava, Villa & Silkki

Puuvilla
Maailman eniten tuotettu tekstiilikuitu. Kuituja saadaan puuvillakasvin siemenistä. Puuvilla on suhteellisen luja ja kestävä kuitu, eikä se sähköisty ja sitä on helppo värjätä. Puuvilla on pehmeää ja valkoista, ja siitä voidaan kehrätä eripaksuisia lankoja, joista ompelulangat ovat ohuimpia. Vaatteisiin tarkoitettuja kankaita valmistetaan kahdella tavalla: -kutomalla ja neulomalla. Kankaan ominaisuuksiin vaikuttaa valmistusmateriaalin lisäksi rakenne. Myös kankaan viimeistely vaikuttaa niiden ominaisuuksiin. Kankaasta saadaan viimeistelyllä esim. likaa ja vettä hylkivä taikka itsestään siliävä. Käyttökohteina on esim. verhot, lakanat ja tyynyliinat, pyyhkeet, alusvaatteet, t-paidat ja colleget, farkut, kesäneuleet, joskin puuvillavaate kutistuj hieman pestäessä. Pestäessä esim. valkoiset lakanat pestään 95 asteisessa vedessä ja värilliset tekstiilit 60 asteessa. Pestessä vältettävä kovakouraista käsittelyä. Silitetään hieman kosteana vaatteen nurjalta puolelta. Puuvillavaate voidaan yleensä silittää kolmella pisteellä. Esim. puuvillaneule on kuivattava vaakatasossa.

Pellava
Kiiltävä, luja kuitu, joka imee hyvin kosteutta. Sillä on hyvä lämmönjohtokyky. Se on jäykkä kuitu, jonka takia sillä on huono taivutuslujuus ja voimakas taipumus rypistyä. Pellavaa saadaan pellavakasvista. Pellavaa käytetään paljon sisustus- ja kodintekstiileissä. Aiemmin sitä käytettiin myös paloletkuissa. Pellavaa käytetään nykyisin pöytäliinoissa, koristetekstiileissä, pyyhkeissä, kalastussiimoissa, purjekangaissa ja arvokkaissa vaatteissa. Yleensä pellavatekstiilit pestään koneessa 60 asteessa ja voidaan silittää kolmella pisteellä. Pellavalla on maailman kuitutuotannossa hyvin pieni merkitys.

Silkki
Saadaan silkkiperhosen toukan kotelosta. Kuitu on kevyttä ja vahvaa. Sillä on paljon samanlaisia ominaisuuksia kuin villalla. Se on pehmeää, ei rypisty kovin helposti, miellyttävän tuntuista, imee hyvin kosteutta, hyvin kaunis ja himmeä kiilto. Sileä pinta hylkii likaa, puhdistuu helposti, siliää helposti. Ei kestä kuitenkaan auringon valoa. Myös hiki haurastuttaa kuitua. Silkistä valmistetaan esimerkiksi hienoja juhlapukuja, huiveja, liinoja, solmioita, verhoja, nauhoja ja univormujen punoksia. Silkki pestään hellävaraisesti käsin tai viemällä kemialliseen pesuun. Silitetään kosteana 130 asteen lämmöllä.

Villa
Saadaan lampaasta, valmistetaan kuidusta kehräämällä ja kertaamalla. Villa on joustavaa. Hyviä ominaisuuksia villalla ovat sen lämmönjohtokyky, kosteutta imevä, miellyttävän tuntuinen, pehmeä, paloturvallinen, helposti oikeneva. Huonoja puolia ovat villalla se että se ei kestä kovaa kulutusta, vanuu helposti, mistä seuraa vaatteen kutistuminen ja pinnan muuttuminen huopamaiseksi. Villaa käytetään erityisesti sukissa, neulepaidoissa, villahousuissa, lapasissa ja hienoissa miesten puvuissa. Villa on pestävä varoen, melkein aina käsin 30 asteessa. Villa silitetään kahdella pisteellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti